Пошук по сайту:

Митрополит УПЦ МП, якого обміняли на військовополонених ЗСУ, отримав орден від Гундяєва

Митрополит УПЦ МП, якого обміняли на військовополонених ЗСУ, отримав орден від Гундяєва
Митрополит УПЦ МП, якого обміняли на військовополонених ЗСУ, отримав орден від Гундяєва

Засуджений в Україні на 5 років позбавлення волі за виправдання збройної агресії РФ архиєрей УПЦ МП, митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (Анатолій Єлецьких) через обмін полоненими прибув до Росії.

25 червня він зустрівся з очільником російської православної церкви патріархом Кирилом (Володимир Гундяєв) і отримав з його рук нагороду – орден Сергія Радонезького.

Анатолій Єлецьких є старим товаришем Володимира Гундяєва і навчався під його керівництвом. Як стверджує РПЦ, яка показала відео зустрічі та нагородження, "Іонафана було звільнено за клопотанням патріарха Кирила за сприяння Папи Римського Франциска".

а що саме засудженого митрополита було нагороджено, наразі в РПЦ намагаються не згадувати, аби здавалося, що Єлецьких нагородили як мученика. Насправді Гундяєв відзначив свого старого знайомого ще взимку 2024 року "за багаторічні та плідні архіпастирські праці та у зв’язку з відзначеним ювілеєм" (митрополиту виповнилось 75 років).

Читайте по темі: МКС залучений до розслідування катувань українців в російському полоні

В РФ стверджують, що священника "звільнено за клопотанням патріарха Кирила за сприянням Папи Римського Франциска". Водночас в Україні повідомляють, що Іонафана обміняли одразу на декількох військовополонених українських захисників.

Анатолія Єлецьких і досі вважають правлячим митрополитом Тульчинським і Брацлавським УПЦ МП. Згідно з його офіційним портретом, яким хизується Тульчинська єпархія, нагорода від Гундяєва у нього не перша і не єдина. І це не дивно. Єлецьких навчався у Ленінградській духовній академії саме під керівництвом Кирила Гундяєва, а потім викладав разом з ним.

Митрополит УПЦ МП, якого обміняли на військовополонених ЗСУ, отримав орден від Гундяєва. Відео qhiquqiqqxiqqrhab

У жовтні 2022 року СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП знайшла низку пропагандистських листівок, а також роздруковані буклети "Гимн-молитва за Россию" з нотами й авторством Іонафана (Єлецьких). Священника було заарештовано.

У суді митрополит заявив, що листівки й іншу агітаційну "літературу" він уперше побачив під час обшуків. Проте пізніше він визнав, що мав інструкції для зашифрованого спілкування з абонентами Росії.

Минулого року Іонафана засудили до тюрми, а у червні 2024 року апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції, яким Єлецьких було призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також священника позбавили громадянства.

Митрополита одразу запропонували на обмін. Тульчинська єпархія заявляла, що "правлячий архиєрей" начебто відмовився від обміну, бо "не вважає себе військовополоненим". Щоправда, наразі цю заяву з офіційного сайту єпархії видалено.

Коментарі:

comments powered by Disqus