Пошук по сайту:

Удари України вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей РФ – Пентагон

Удари України вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей РФ – Пентагон
Удари України вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей РФ – Пентагон

Удари українських безпілотників на початку 2024 року вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей Росії й призвели до зростання внутрішніх цін на паливо.

Про це повідомляє розвідувальне управління Пентагону, чиї дані наводить агентство Bloomberg.

Втрата частини російських нафтопереробних потужностей призвела до зростання внутрішніх цін на 20%-30% до середини березня і спровокувала зупинку експорту, щоб зосередитися на задоволенні внутрішнього попиту. Про це йдеться в оцінці розвідувального управління Міністерства оборони США, яка була узагальнена в доповіді генінспектора Роберта Сторча, що здійснює нагляд за допомогою Україні.

"Щоб пом’якшити вплив цих ударів, Росія заборонила експорт бензину на шість місяців, починаючи з березня, і почала імпортувати нафтопродукти з Білорусі, які планувала імпортувати з Казахстану, і надала пріоритет відвантаженню нафтопродуктів Російськими залізницями на противагу іншим видам транспорту".

Хоча атаки України на нафтопереробні заводи в РФ спрямовані на виснаження запасів пального та експортних надходжень для путінських збройних сил, США критикують їх як такі, що створюють ризик для світових цін на нафту.

Читайте по темі: Загарбники вдарили по Бериславському району Херсонщини, загинули двоє людей

Оприлюднений аналіз охоплює лише двомісячний період – від першого нападу 21 січня на завод ПАТ "Новатек" в Усть-Лузі до атаки 24 березня на електростанцію в Новочеркаську.

Водночас атаки на енергетичні об’єкти "призвели до незначних перебоїв в електропостачанні російських військових і цивільного населення", оскільки "Росія має потужні генеруючі потужності – треті за величиною в світі – і високий ступінь резервування в своїй мережі", йдеться в оцінці.

Коментарі:

comments powered by Disqus